KALDIRIK [ ISPIT,HODAN ]KAVURMASI
MALZEMELER
KALDIRIK
SOĞAN
SIVI YAĞ
BAHARAT VE TUZ
Kaldırık otunu iyice yıkadıktan sonra kalın saplarını ve incelerini ayırıp her ikisinide ince ince doğruyoruz. Bir tencerede makarna gibi önce kalın sapları sonrada ince sapları koyarak hafif haşlıyoruz ve süzüyoruz. Başka bir tencerede doğradığımız soğanları sıvıyağ ile bembeleştiriyoruz sonrasında süzülmüş kaldırak otumuzu soğanların üzerine döküp kavuruyoruz piştikten sonra tuzunu ve baharatlarını ekip ocağı kapatıyoruz. Lezzetine gelince inanın harika.
Bahar geldi hava güzel deyip düştük şile yollarına doğa yavaş yavaş uyanmaya başlamış ağaçlar çiçek açmış çimler yeşermiş kuş sesleri her şey güzel araba ile ile ilerlerken hanımların bir şeyler topladığımı görüp dürdük ve sorduk neler topluyorsunuz diye kaldırık dediler doğadan organik diye bizde topladık nasıl pişireceğimizi öğrendik akşam eve döndüğümüzde internetten araştırdım nedir ne işe yarıyor diye ve sizlerle de paylaşıyorum.Genel olarak kaldirik ismi ile anılır, sıkıntıyı giderir,vücudun kırgın olduğu dönemlerde ter atma amacı ile kullanılır, idrar yolları hastalığında idrar söktürücü olarak kullanılır, balgamdan dolayı bir tıkanıklık varsa kaldırık otunun faydasını görür, solunum yollarına ve boğaz ağrısına iye gelir,öksürük tedavisine yardımcı olur, rahatlık verir antidepresan işlevi görür. Kaldırık otu mart nisan ayı içinde doğada bulunuyor pazarlarda da satılıyor .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder