ZEYTİN YAĞLI YAPRAK SARMASI
– 500 gram salamura asma yaprağı
– 2 su bardağı pirinç
– 1 su bardağı kaynar su
– 6 orta boy kuru soğan
– 2-3 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık
– 2 yemek kaşığı dolusu kuş üzümü
– 1 yemek kaşığı kuru nane
– 1 silme çay kaşığı yenibahar
– 1 silme çay kaşığı tarçın
– 1 tatlı kaşığı toz şeker
-2 küçük çay bardağı zeytinyağı
-tuz
Salamura asma yapraklarını akşamdan su
içinde bekletin. Hem yumuşasın, hemde tuzu gitsin..Sarmanın iç harcı için, soğanı çok
ince ince doğrayın. Pirinçleri ayıklayıp, beyaz su akmayana kadar iyice
yıkayın. Kuş üzümlerini bir kaseye koyup, üzerine kaynar su ekleyin. Hem
yumuşayıp şişecekler, hem de kirleri, çöpleri alt tarafta birikecek.
Tencereye zeytinyağını koyun. Isınınca
içine dolmalık fıstıkları ekleyin. Biraz pembeleşmeye yakın, ince çok
ince doğranmış soğanları ilave edip, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar
kavurun. Ardından pirinci, tüm baharatları, kuş üzümünü ve suyunu
ekleyip bir karıştırın.yarım su bardağı su koyup,, pirinçler suyunu çekene kadar
pişirin. Ağza hafif tıkır tıkır gelen, baharatlı bir pilav elde etmiş
olduk. Pirinçlerin pilav gib pişmemesi lazım, çünkü yapraklarla
beraber bir posta daha pişecekler.Yaprakları elimizle açıp sapını koparıp resimdekinin tam tersi şekilde sarılacak ama ben böyle öğrendiğim için böylesi kolay geliyor, doğrusu öbürü tercih sizin birde yaprağın tersi düzü var mat tarafları yukarı bakacak şekilde tabağa yayın.Yaprağın büyüklüğüne göre iç malzemesi koyun resimdeki gibi sarın tencerenin dibine uç tan kopardığımız sapları dizelim onun üzerine de sardığımız dolmaları dizelim. Bir bardak sıcak suyun içine biraz tuz koyup karıştır tencereye dök üzerine tabak koy önce harlı ateşte kaynadıktan sonra zeytin da kısık ateşte pişirelim.pişmeye yakın üzerinden tabağı al biraz zeytin yağı gezdir soğumaya bırak yaprak doması hazır afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder